

Går man ned i vekt fordi man spiser mat som gjør at fettlagr..
Added 2025-01-21 13:00:22 +0000 UTCGår man ned i vekt fordi man spiser mat som gjør at fettlagrinshormonet som heter Insulin ligger å hviler seg, mens fettforbrenningshormonet som heter Glukagon alltid er i aktivitet?
Fettlagringshormonet insulin har masse nyttige oppgaver i kroppen vår, og vi skal alltid ha en viss produksjon av insulin. Men kanskje, akkurat når man spiser, så trenger man ikke å spise mat som gjør at insulinet starter storproduksjon. Kanskje man kan spise mat som gjør at insulinet ikke egentlig forstår at det er spising på gang?
Med lavkarbo tenker man at ikke for mye insulin og ikke for lite insulin er bra for oss, og at sultmessig og hormonmessig har vi det best når det er forholdsvis jevnt uten å bølge noe særlig opp eller ned. Og at dagens måltider og ingrediensene i maten overaktiviserer insulinet. Insulinet og fettforbrenningshormonet sitter forresten på en humpe, når den ene går til værs så går den andre ned og omvendt.
Fettforbrenningshormonet som heter Glukagon, tenker man kan jo være kjekt å ha i litt aktivitet hele tiden. At det ikke ligger å hviler seg og tenker at det er jo mattilgang hele tiden, så det trengs ikke å forbrenne kroppsfett.
Glukagon skal jo hente fett fra kroppens fettlagre, omgjøre fettet til ketoner som er et drivstoff for kroppen, og gi kroppen og hjernen næring når man ikke spiser. Helst skal Glukagonet hoppe ut av senga og begynne å forbrenne fett som et jagerfly og man bare har så mye energi og overskudd at man kunne løpt maraton. (Neida, det blir ikke helt slik når fettforbrenningen er på topp, men det blir mye bedre enn når man har lav fettforbrenning og kroppen er vant til å leve på glukose som næring.)
Er det slik for deg nå, eller kjenner du at du sulten og slapp lenge om du spiser lite eller sjeldent, og når du etter å ha vært sulten en stund endelig kjenner metthetsfølelse, så er du likevel ikke akkurat på topp?
ja altså, det går ann å spise slik at fettforbrenningshormonet alltid er mer eller mindre i aktivitet, da blir du ikke sulten (eller at sult er en mild og helt ok følelse som kun kommer når du faktisk trenger mat). Og denne maten gjør også at insulinet ikke stiger noe særlig, som du husker så sitter fettforbrennings og fettlagrinshormonet på ei humpe, så når det ene blir mye av, så blir det andre lite av.